Miminko na cestě: Jak efektivně podpořit těhotenství? | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Miminko na cestě: Jak efektivně podpořit těhotenství?
Sdílejte článek:

Miminko na cestě: Jak efektivně podpořit těhotenství?

Čáp už je na cestě a vy chcete udělat vše proto, aby bezpečně přistál na vaší střeše? Proto jsme si pro vás společně s experty z Clayo Clinic připravili článek, který vám prozradí, jak můžete podpořit vaše těhotenství a doprovodí vás na cestě k prvním krůčkům. 

30. 1. 2024
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Sportovat jen zlehka

Prvním z ověřených způsobů, které zaručeně podpoří vaše těhotenství je cvičení. Jak se také říká, sportem ke zdraví. I toto rčení má ale limity, především v případě, že ve vás roste nový život.

Těžké a intenzivní tréninky nebo vrcholový sport lékaři v období těhotenství nedoporučují. Velká fyzická zátěž totiž vyvolává stres a organismus se dostává do tzv. kyslíkového dluhu. Znáte ten pocit, když při intervalovém běhu či cvičení lapáte po dechu, ale kyslík jako by pomalu docházel? Tak to jste pravděpodobně už zažili, jaké to je v kyslíkovém dluhu být. Vaše svaly pracují, aniž by byly dostatečně zásobené kyslíkem. Pokud se do tohoto stavu pravidelně dostáváte v období těhotenství, váš plod nemá dostatek kyslíku a může dojít k jeho poškození

Během těhotenství se také nedoporučuje nosit těžké věci. Někdy se tomu však nevyhnete, zvláště v případě, že na vaše budoucí miminko doma již čeká starší sourozenec. Pokud nemáte rizikové těhotenství, není občasné nošení těžších věcí velký problém. Myslete ale na to, abyste se zbytečně nepřetěžovala!

Klidné aktivity, jako je například chůze, pilates, jóga nebo volnočasová jízda na kole, jsou naopak v období očekávání vaším nejlepším přítelem. Pohyb totiž napomáhá správné funkci srdce, vývoji kostí a zajišťuje psychickou pohodu nastávající maminky. Pokud jste tedy zdravá, měla byste cvičení věnovat alespoň dvě a půl hodiny týdně.

Vyhnout se chemii

Těhotenství je zázrak, který vzešel z přirozenosti a měl by v jejím souladu i pokračovat. Současná doba je ovšem prosáklá uměle vyráběnými chemickými sloučeninami, které se maskují za naše každodenní pomocníky. Ať už se jedná o dekorativní kosmetiku nebo přípravky na pleť, snažte se vyhýbat chemickým látkám, které by mohly vám i vašemu miminku uškodit. 

Rizikovou látkou, která může během chvíle zamořit celou vaši domácnost při barvení vlasů, je amoniak. Tento bezbarvý plyn se používá ke zvětšení vlasových folikulů, což umožňuje barvě proniknout hlouběji do vlasu tak, aby déle vydržela. Před výpary amoniaku se můžete ochránit důkladným větráním, nebo používáním přírodních barev na vlasy od ověřených výrobců.

U přípravků na pleť si dejte pozor především na retinol, který je jednou z forem vitamínu A. Vitamín A je sice pro zdravý vývoj plodu nezbytný, nicméně jeho nadměrný příjem, ke kterému snadno pravidelné používání retinolu vede, může závažně poškodit nenarozený plod. V produktech se tato chemická látka ukrývá pod označením vitamín A nebo kyselina retinová.

Váš malý zázrak není v bezpečí ani pokud jste milovnicí barevných nehtů. Většina laků na nehty a lepidel na umělé řasy ve svém složení totiž ukrývá formaldehyd, který zvyšuje riziko potratu a celkově může mít za následek problémy s plodností. 

Pokud tedy chcete co nejvíce podpořit vaše těhotenství a přivést na svět krásné zdravé miminko, čtěte složení. Informujte se o závadných chemických látkách a snažte se jim vyhýbat. Alternativou během těhotenství mohou být například přírodní produkty nebo organická kosmetika.

Nezapomínat na pitný režim

Těhotenství je opravdu jiný stav. Ženě se mění tělo, psychika, priority, zdravotní stav, rutinní návyky, životní styl i způsob stravování. Každá maminka i každé těhotenství jsou jiné a není možné dát univerzální rady, které by platily pro všechny. Co ovšem zevšeobecňovat lze je pitný režim, který je důležité dodržovat vždy, především pak v období těhotenství.

Nedostatečné množství tekutin během těhotenství může způsobovat zácpu, hemeroidy, vznik otoků a v některých případech vyústit až v předčasný porod. Správný příjem tekutin je nezbytný také pro minimalizaci únavy a nevolností. Pro nastávající maminky je ideálním nápojem čistá neochucená voda bez bublinek. Sycená voda, tedy voda s bublinkami oxidu uhličitého, je mírně kyselá. Může tedy přispívat k těhotenským nevolnostem, a proto se v období očekávání její konzumace nedoporučuje.

Žena by měla vypít alespoň 1,5 litru tekutin denně. Objem pitného režimu se poté zvyšuje v závislosti na tělesné hmotnosti, s postupujícím těhotenstvím je tedy žádoucí pít vody více. Zvýšené množství tekutin vyžaduje také fyzická aktivita a teplé prostředí. Celkově se tak může budoucí maminka dostat i na více než 3 litry tekutin denně. Jednoduchým ukazatelem, jestli pije dost, je barva moči. Světlá moč značí dostatečný pitný režim, tmavá naopak nedostatečný.

Je také dobré mít na paměti, že některé nápoje jsou plné tzv. prázdných kalorií.  To se týká především sladkých šťáv nebo limonád. V těhotenství se jim sice vyhýbat nemusíte, nebude ale na škodu je v tomto období vyměnit za neslazené bezkofeinové čaje či přírodní lisované šťávy. Naprosto nevhodné je ovšem pití alkoholu. Největší riziko přináší v prvním trimestru. Dlouhodobá pravidelná konzumace alkoholu v těhotenství vede většímu počtu samovolných potratů a porodů dětí s nízkou porodní hmotností. 

Hlavně v klidu

Věříme, že je důležité o sebe v těhotenství dbát více než obvykle, ale mějte na paměti, že všeho moc škodí. Pokud v některé dny vypijete o litr méně vody, zajdete si na lehký večerní výklus nebo na svém obličeji vykouzlíte kouřové líčení, aby jste zazářila na společenské akci, nic se pravděpodobně nestane vám ani vašemu drobečkovi.

Určitě je více než vhodné si během tohoto náročného období zajít s kamarádkou na kávu a dort nebo upustit páru u hraní videoher. Dělejte jednoduše to, co vás baví. Těhotenství neznamená trápit se přehnanou kontrolou. Pokud jste tedy zdravá, těhotná žena, která dbá na rady svého ošetřujícího lékaře, zbytečně se nestresujte a užívejte si těhotenství naplno.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!