Clayo Clinic
Menu

Pro muže

Porucha plodnosti páru je téměř v celé polovině případů způsobená tzv. andrologickým faktorem, tj. zhoršenou kvalitou spermií.

Příčiny zhoršené kvality spermatu

Neznámá příčina – nejčastější

Bohužel ze zkušenosti víme, že konkrétní příčinu špatných hodnost spermiogramu se často nepodaří odhalit, a proto nemůžeme tento typ neplodnosti léčit tak, abychom zajistili zlepšení těchto hodnot. Můžeme spekulovat o dosud neznámé genetické příčině. Na vinu se dává naše zhoršené životní prostředí včetně jeho estrogenizace (výroba léků obsahujících estrogeny, které pak dostávají do odpadních vod atd). Mnohé léky nejsou testovány na škodlivost při tvorbě spermií apod.

Životní styl

Životní styl může, ale nemusí mít na mužskou plodnost vliv. Mužská žláza se nachází vně lidského těla, jelikož spermie ke své tvorbě potřebují nižší teplotu než je teplota těla. Vše, co mužskou pohlavní žlázu zahřívá, může tvorbu spermií ovlivňovat. V běžném životě se tedy doporučuje mužům, aby nosili volné kalhoty i volné spodní prádlo.  Riziko představuje sedavé zaměstnání – např. profesionální řidiči (pozor na vyhřívané sedačky!) nebo stěhováci (tahání břemen může způsobit varikokélu). Další skupinou jsou častí návštěvníci saun či horkých koupelí. Ze sportovců jde především o vzpěrače (tahání břemen) či každodenní vytrvalostní cyklisty, kteří velmi často nosí právě upnuté oblečení. Pokud se mužská pohlavní žláza nachází dlouhodobě v teplejším prostředí, dochází již k nevratným změnám a poškození tvorby spermií. Mechanismy zahřívání varlat budou ale asi složitější, jelikož by pak byli neplodní např. všichni černoši v rovníkové Africe!

Ohroženou skupinou jsou také kulturisté či muži navštěvující posilovny, kteří často užívají různé potravinové doplňky. Tyto doplňky mohou obsahovat slabé androgeny (mužské pohlavní hormony). Užívání androgenů (testosteron apod.) sice zvyšuje libido a způsobuje nárůst svalové hmoty, ale snižuje tvorbu spermií - někdy může způsobit až úplné (přechodné) vymizení spermií v ejakulátu!

Kromě úpravy životního stylu lze v lékárnách zakoupit volně prodejné vitamíny a stopové prvky určeté pro muže (Profertil, Reproman).

Infekce genitálu

Prodělané v minulosti a nedostatečně léčené. Mohou být bakteriální I virové. Tyto infekce je potřeba důsledně léčit.

Varikokéla

Rozšířený žilní pletenec v šourku projevující se jako nebolestivé měkké vyklenutí. Více ve stoje a při zakašlání. Tato pleteň nadměrně zahřívá zárodečné buňky ve varlatech a narušuje tak tvorbu a zrání spermií. Někdy se varikokéla vytvoří sama, jindy právě po tahání těžkých břemen.
Nesestouplá varlata (kryptochismus) a jeho pozdní řešení

Každý chlapeček by měl mít po narození v šourku obě varlata. Pokud se tak nestane, je potřeba zajistit, aby se toto stalo co nejdříve. V situaci, když varle zůstává nesestouplé, je riziko, že v prostředí s vyšší teplotou než varle potřebuje, dojde k nevratnému poškození zárodečné tkáně varlete a varle nebude schopné produkovat spermie.

Úrazy genitálu či páteře

Především pacienti upoutáni na invalidní vozík mohou mít potíže s erekcí a ejakulací a později i s tvorbou spermií.

Léčba cytostatiky

Léčba nádorů cytostatiky může negativně ovlivnit kvalitu spermií, a to přechodně I trvale. Před každou léčbou je pacientům vždy doporučována kryokonzervace spermií, aby pacient nepřišel o možnost mít svého biologického potomka.

Nádory genitálu

Nejen léčba cytostatiky, ale vlastní nádor varlat může způsobit patologické hodnoty spermiogramu a neschopnost otěhotnět. Někdy je zhoršená kvalita spermatu prvním příznakem nádorového onemocnění varlat. Z tohoto důvodu mužům s poruchou plodnosti (patologickým spermiogramem) vždy doporučujeme návštěvu u urologa (androloga) k vyloučení tohoto velmi vzácného, ale závažného onemocnění.

Genetická onemocnění

U velmi nízkého počtu spermií (oligospermie) nebo u úplného chybění spermií v ejakulátu (azoospermie) nalézáme v 5-30% genetickou příčinu neplodnosti.

Přítomnost protilátek proti spermiím v ejakulátu

Ejakulát (prostředí, ve kterém se nacházejí spermie) může obsahovat protilátky proti spermiím (ASA), které omezí pohyb a oplozovací schopnost spermie. Léčba spočívá s podávání nízkých dávek kortikoidů pacientovi či jeho partnerce. Protilátky lze však odstranit přípravou spermií k intrauterinní inseminaci (IUI) nebo k IVF.

Přítomnost protilátek proti spermiím v pochvě či děloze u partnerky

I zde se mohou vyskytovat protilátky proti spermiím. Léčba spočívá v podávání nízkých dávek kortikoidů, lépe však pomocí intrauterinní inseminace (IUI), kdy obejdeme výskyt protilátek v pochvě či v čípku děložním. Nejlépe však odstraníme vliv protilátek pomocí mimotělního oplození (IVF), kdy máme vajíčko a spermii při oplození v imunologicky čistém prostředí v laboratoři.

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!