Clayo Clinic
Menu

FAQ

Dobrý den,
je to něco málo přes rok, co se snažíme s manželem o miminko. Před půl rokem jsem byla na kontrole u svého gynekologa a řekl mi, že mám obrácenou dělohu. Může to mít nějakou souvislost s tím, že jsem zatím neotěhotněla? Případně jestli by jste nám mohli něco poradit?

#RVF #retroverseflexe dělohy #děloha zakloněná #děloha obrácená

Ve většině případů směřuje děloha v ženském těle vpřed a dopředu je i skloněno její tělo. Toto uložení dělohy se odborně nazývá anteverseflexe, zkráceně AVF. Opakem je RVF, retroverseflexe, kdy celá děloha směřuje vzad a stejně je i skloněno děložní tělo. Pokud lékař konstatoval, že máte obrácenou dělohu, měl patrně na mysli právě RVF. Nejde o nic patologického, jedná se o variantu normy. Mezi laickou veřejností je zakořeněn názor, že při RVF je menší šance na otěhotnění. Někdy podobný názor slýchám i od lékařů. Žádná mně známá studie však nikdy neprokázala spojitost mezi tímto uložením dělohy a sníženou plodností. Jedná se tedy spíše o pověru. Rozhodně si s tím nelamte hlavu. Pokud Vaše snaha o otěhotnění vyznívá více než rok naprázdno, radím obrátit se i s partnerem na specialistu, který se zabývá vyšetřováním a léčbou neplodnosti.
Přeji úspěch
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem 10den po et dvou 3dennich embryí, test je negativní, menstruace zatim 28den cyklu nedorazila, mesic pozpatku jsem mela 26dni cyklus. Je naděje když je test negativní? Děkuji na krev jedu až za 3dny

#IVF - kdy těhotenský test po ET
#gravitest
#těhotenský test

Dobrý den.
Testovat z moči 10dnů po transferu 3denních embryí je podle mne předčasné. Samozřejmě záleží na citlivosti testu. Ještě bych ale z negativního výsledku nečinil závěry. Více řekne test z krve nebo opakovaný test z moče za cca 3 dny.

Pokud jde o krvácení, záleží na tom, jaké užíváte léky. Některé mohou cyklus udržet, i když těhotná nejste.

MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, s partnerkou se pokoušíme o dítě. Byl jsem na spermiogramu, kde výsledek byl "teratozoospermia". Celkový pohyb: 77%; Progresivní pohyb: 70,5%; Podíl normálních spermií: 2,4%; Patologie hlavičky spermie: 97%; Patologie krčku a střední část: 19,1%; patologie bičíku: 6,7%;
Dle gynekologa partnerky je nemožné s těmito výsledky "otěhotnět". Podle laboratoře, kde byl spermiogram dělaný, je vše v pořádku, jelikož může existovat "odchylka".
Prosím o informaci, jak tohle vidíte Vy? A jaký by měl následovat postup. Děkuji.

#teratozoospermie #spermiogram

Dobrý den.

S uvedeným nálezem je početí možné, ale pravděpodobnost úspěchu je snížená. Doporučuji užívat vhodný multivitamin /měl by obsahovat vit A, E, zinek,selen/, upravit životní styl /nekouřit, omezit horké koupele a vůbec vše, co oblast genitálu prohřívá/. Neužívejte doplňky stravy pro růst svalové hmoty. Užíváte-li dlouhodobě nějaké léky, poraďte se se svým lékařem, zda nemohou mít negativní dopad na spermiogram /např. některé léky na vysoký tlak/. A za 6-8 týdnů spermiogram zopakujte. Při stejném nebo horším nálezu je vhodné obrátit se na některé pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti.

MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, mám letitý problém se špiněním (cca 7 let), špinění začíná vždy po ovulaci a trvá až do menstruace, hormonální profil v pořádku, ovulace probíhá, menstruace v termínu, bohužel stále nejsem těhotná, spermiogram partner v pořádku. Brán utrogestan (trochu lepší, ale i tak cca 6 dní před menstruací špinění, s leky i bez léku je to víceměně stejné). V připadě braní clostibelgytu a utrogestranu špinění nebylo. Nevíte kde je problém?

#předmenstruační špinění #polyp v děložní dutině #luteální insuficience #špinění

Dobrý den.

Spotting = špinění před menses může mít dvě příčiny. Jednou je nízká hladina progestronu. Ta je často spojena s problémem s ovulací (anovulace) nebo nižší hladiny můžeme pozorovat i po ovulaci (luteální nedostatečnost). Druhou možnou příčinou je problém v děloze -např. polyp nebo zánět.

Je-li příčinou nízká hladina progesteronu, měl by se stav zlepšit při podání Utrogestanu. Ovšem je  třeba podávat dostatečnou dávku - nejlépe 3xdenně 2 tbl.

Problém v děloze může odhalit pečlivé UZ vyšetření na kvalitním přístoji, případně hysteroskopie s odběrem vzorku děložní sliznice na histologické vyšetření

Snažíte-li se o otěhotnění neúspěšně déle než rok, je vhodná péče specializovaného praacoviště. V případě zájmu se vám budeme rádi věnovat. Objednejte se v tom případě i s parterem na zcela nezávaznou konzultaci.

MUDr. Jan Šulc

Má žena po zákroku podvázání vaječníků stále menstruaci?

#vejcovody - podvaz
#podvaz vejcovodů
#podvaz vaječníků

Dobrý den.
Mám za to, že jste se nesprávně vyjádřila. Máte na mysli spíše podvaz vejcovodů.
Pro správné pochopení dovolte trochu podrobnější vysvětlení.
Vejcovody jsou orgány, které vypadají jako tenké trubičky. Vedou od dělohy doleva a doprava. Jejich úkolem je zachytit po ovulaci vajíčko. To pak vejcovodem putuje směrem k děloze. Ve vejcovodu se také vajíčko potkává se spermiemi, které sem pronikly z druhé strany, tedy přes pochvu a dělohu. Vzniká zde nový život, zárodek. Ten pak pokračuje v cestě do dělohy, kde se uhnizďuje a dále vyvíjí.
Vaječníky mají tvar švestky. Jsou umístěny po obou stranách dělohy, tedy vlevo a vpravo. Jejich úkolem je v každém cyklu umožnit dozrání vajíčka a jeho uvolnění, tedy ovulace. S tímto procesem je spojena tvorba ženských pohlavních hormonů, estrogenů a progesteronu. Ty mají v organismu ženy celou řadu důležitých úkolů.
V případě podvazu nebo přerušení vejcovodů se v těle ženy nestane nic zásadního. Vše dále normálně funguje. Pouze nemůže dojít k otěhotnění. Jde o velmi jednoduchý výkon, a pokud bychom například ženě neřekli, že jsme vejcovody podvázali, ničeho by si nevšimla.
Podvaz vaječníků se jako samostatný zákrok neprovádí. Takový výkon by vedl k přerušení cévního zásobení, k odumření tkáně a velmi pravděpodobně k dalším komplikacím. Proto vaječník musíme po jeho podvazu vždy odstranit. Dlouhodobým trvalým následkem, je-li výkon proveden na obou stranách, je nedostatek ženských pohlavních hormonů, tedy stav, který se správně nazývá postmenopauza, poněkud méně přesně přechod.
Z výše uvedeného vyplývá odpověď na Váš dotaz. Po podvazu vejcovodů bude žena dále normálně menstruovat. Po podvazu vaječníků nikoli.
S pozdravem MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, byl jsem u Vás v centru na spermiogramu a měl jsem poměrně značné potíže správně nádobku naplnit (strefit se). Proto bych se rád zeptal, proč nejsou nádobky trošku přizpůsobené nebo proč nelze výkon provést do kondomu nebo jinak. Chtěl bych také vědět, jak odběry probíhají v zahraničí. Vždyť např. silně obézní muž musí mít s tímto značné problémy. Nebo se mýlím?

#odběr spermatu #elektroejakulace #odběr spermatu - postup

Dobrý den,
k Vašemu dotazu: tyto nádobky nebo ještě užší, jsou standardně používány ve většině center. Je pravda, že ojediněle si pacienti na nádobky stěžují, těm na požádání poskytneme kelímek.
Do kondomu není vhodné spermie získávat, protože většina prezervativů obsahuje spermicidní látky. Ze zkušenosti víme, že drtivá většina takto získaných spermií umírá během velmi krátké doby, nelze je tedy použít pro oplozování vajíček ve zkumavce ani pro inseminaci.
Nenapadá mě jiná nemedicínská metoda získání ejakulátu než masturbace. Samozřejmě, záleží jenom na muži, zda využije pomoci své partnerky. Ve speciálních případech (např. ochrnutí ) lze ejakulát získat elektroejakulací. To je nepříjemný výkon, u pacientů se zachovalým čitím, prováděný v celkové anestezii. Další metodou jsou potom již chirurgické resp. mikrochirurgické přístupy, kdy se spermie odebírají přímo z nadvarlete či varlete.Existují přísné indikace, kdy a proč se tyto výkony dělají.
I na našem pracovišti jsme se setkali s několika otylými pacienty, ale ti zjevně problém s masturbací neměli.
S pozdravem
RNDr. Lucie Zetová
embryolog

Dobrý den, je mi 28let. S manželem se snažíme 2 roky o miminko. Byl na spermiogramu a závěr je: ASTHENOZOOSPERMIE. Pohyblivost 32%, morfol. normální 35%. Chtěla bych se zeptat, co to pro nás znamená? Je možnost otěhotnění přirozenou cestou?
Děkuji za odpověď

#spermiogram #asthenozoospermie

Dobrý den.
Asthenozoospermie může znamenat mírně snížení plodnosti. Šance na otěhotnění přirozenou cestou existuje, ale je o něco nižší než při zcela normálním nálezu. Určitě by se vyšetření partnera mělo v několikaměsíčním odstupu zopakovat, eventuálně doplnit například o vyšetření swim up, které může závažnost nálezu upřesnit. Pokud se bez úspěchu snažíte dva roky o potomka, myslím si, že byste se měli obrátit na pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti. Rozhodně je vhodné doplnit nějaká vyšetření i u Vás (hormonální pozadí, průkaz ovulace, vyšetření průchodnosti vejcovodů,..)
S pozdravem a přáním úspěchu
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,
mám za sebou 2 potraty vždy po potvrzeném srdíčku v 8 tt+. Mám PCOS a po IVF a vyšetření embrii máme jednoho mrazáčka. 20.5 mám dostat menstruaci a začneme stimulovat na KET. 20.7 jedeme na dovolenou po ČR. Doporučil by jste dovolenou? Nebo po dvou potratech a po KET bude nařízen klidový režim? Nevím jestli se dává automaticky rizikové nebo něco podobného...

#režim po embryotransferu #kryoembryotransfer (KET) #režim v graviditě po IVF

Dobrý den.
Předpokládám, že KET proběhne někdy kolem poloviny června. Koncem června by měl být znám výsledek. V případě negativního gravitestu je plán dovolené rozumný. V případě průkazu těhotenství bych dovolenou spíše nedoporučoval. Těhotenství po IVF a dvou potratech je třeba brát jako rizikové a osobně bych se přimlouval za omezení všech aktivit. Není třeba úplně klidový režim, tedy jen ležet v posteli, ale cestování či sport nedoporučuji. Jistě není problém vystavit pracovní neschopnost, pokud byste ji potřebovala.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, prosím jak dlouho se v těhotenství po IVF užívá Estrofem a jak dlouho Ultrogestan? Na základě čeho se vysazují? Odebírá se například krev pro zjištění hormonů a na základě výsledku se dávka upravuje či vysazuje? Bojím se,že když Estrofem v 9 týdnu těhotenství vysadím, že nastanou nějaké komplikace.

#Utrogestan #Estrofem #Utrogestan

Dobrý den.

Obecně platí, že je lze vysadit v době, kdy již dostatek estrogenů a progesteronu vzniká v placentě. To nastává po 9. týdnu. Je ale možné Estrofem a Utrogestan užívat třeba i do 12. týdne, uškodit nemohou.

Stanovení hormonů z krve se neužívá.

Záleží i na tom, kdy, proč a v jaké dávce byly tyto léky nasazeny.  Váš lékař zná nejlépe situaci a jistě pro Vás doporučí správný postup.

MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore,
v loňském roce jsem po vysazení HA měla velké problémy s menstruačním cyklem (menstruaci bylo nutné několikrát vyvolat agolutinovou injekcí), poté následovala půlroční úprava cyklu Duphastonem. Poté byl cyklus sice nepravidelný, ale podařilo se nám
otěhotnět. Těhotenství bohužel skončilo v 9tt potratem (zamlklé těhotenství). Po revizi dělohy jsem 3 měsíce používala antikoncepční náplast, celou dobu mě trápilo špinění mezi cykly. Po jejím vysazení špinění neustalo.
Nyní bychom se opět chtěli začít snažit o otěhotnění, neustále špinění mě však velmi zneklidňuje. Cytologie je dle lékaře v pořádku. Z jakého důvodu tedy ke špinění dochází? Jakou léčbu, vyšetření byste mi doporučil? Špinění se vyskytovalo především v druhé
polovině cyklu, nyní však již také v první polovině (a s mírnými přestávkami trvá celý měsíc).

#Duphaston #Agolutin #špinění #hnědý výtok #slabé krvácení

Dobrý den.
Nejprve doporučuji ujasnit pojmy. Špinění je slabé krvácení. Stejně tak hnědý nebo černý výtok. Tmavé zbarvení je vždy způsobeno příměsí krve. Ve většině případů jde o poruchu menstruačního cyklu. Ta může mít příčinu buď v poškození sliznice děložní (endometria) nebo v poruše sekrece hormonů ve vaječníku.
Pokud jste brala Duphaston, je to prakticky totéž, jako pravidelná aplikace Agolutinu. V obou případech jde o podání gestagenů, tedy léků s účinkem podobným ženskému pohlavnímu hormonu progesteronu. Jejich nedostatek bývá způsoben anovulací, tedy stavem, kdy ve vaječnících nedozrávají a neuvolňují se vajíčka, nevzniká žluté tělísko a chybí právě zmíněný progesteron. Podání gestagenů situaci obvykle vyřeší, cyklus se upraví.
Ve Vašem případě ovulace pravděpodobně chyběla ve většině cyklů, občas k ní ale došlo. V takovém cyklu jste otěhotněla.
Pokud se nyní objevuje špinění, rozhodně doporučuji další vyšetření a i léčbu. Určitě by se měla provést vaginální sonografie s posouzením obrazu endometria a případně hysteroskopie. Z léků může pomoci opětovné nasazení gestagenů. Pokud nebude úspěch, lze zvážit i podání antibiotik přes menses. Ta by mohla vyléčit chronický zánět sliznice děložní, který nelze vyloučit.
S pozdravem MUDr. Jan Šulc

Děkuji pane doktore za odpověď ohledně Clostilbegytu. Mohu se zeptat, proč by nemusel být vhodný, když ovulaci normálně mám? Děkuji

#Clostilbegyt

Dobrý den.

Osobně u žen, které ovulují, nepovažuji nasazení Clostilbegytu za ideálně volbu ze dvou důvodů:

1) Tento lék může zhoršit kvalitu děložní sliznice

2) Jeho podání zvyšuje pravděpodobnost vícečetného těhotenství. Nejde o dramatické riziko. U žen, které neovulují, je prospěch léčby výrazně vyšší než toto potenciální riziko. Ale u žen, které vyvolání ovulace nepotřebují, je nasazení vždy třeba zvažovat

MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,
jsem dnes 12. den cyklu po stimulaci Estrimaxem 3x1 tlb před plánovaným KET.
Dnes proběhl ultrazvuk, s tím, že výška sliznice 11,2 mm s naznačenou tripple line a paní
doktorka mi řekla, že to není ideální, výška ano, ale kvalita ne. Ale i přesto mě objednala
na pondělí 14.3. na KET. Prosím o vysvětlení, zda bych ještě neměla počkat, že se kvalita
sliznice zlepší? Případně, zda ji mohu něčím podpořit? Třeba červeným vínem? Máme poslední zamražená embrya a pak bychom museli znovu na celý cyklus IVF.

#děložní sliznice - výška a kvalita #endometrium - výška a kvalita

Dobrý den.
Děložní sliznice, respektive její správná komunikace s embryem, je pro úspěšný embryotransfer určitě důležitá. Nevíme o tom ale zdaleka vše. Je dobré si uvědomit, že existuje mimoděložní těhotenství, tedy uchycení embrya v místě, kde děložní sliznice vůbec není. Dle mých zkušeností není dobré přeceňovat význam UZ nálezu. Znám ženy, které otěhotněly při výšce endometria 5 mm. A naopak – řada žen, u kterých děložní sliznice vypadala jak z učebnice, neotěhotněly, ani při opakovaných transferech.
Váš nález se mi zdá vcelku příznivý, výška jistě dostatečná, naznačená trojlinkovost je rovněž pozitivním znakem. Nevím, co se lékařce až tak nelíbilo. Odklad nedoporučuji, ještě vyšší sliznice také není ideální.
Červené víno v rozumném množství jistě neuškodí. Děložní sliznici nejspíš nevylepší, ale pomůže Vám navodit psychickou pohodu, která je podle mne minimálně stejně důležitá jako nález dle UZ kvalitního endometria.
Přeji úspěch.
MUDr. Jan Šulc

Dobry den vysledky hcg 169 mlU/ml cca 18 den od otehotneni. Je cislo dostatecne vysoke?

#HCG #HCG - hladiny

Dobrý den.

Jedno stanovení hladiny HCG nemá příliš význam. Každý den hraje roli. Nevíte-li zcela přesně, kdy jste počala.... Uvedená hodnota je pravděpodobně v rámci normy. Klíčový význam bude mít až UZ vyšetření. Napovědět může další stanovení HCG v odstupu několika dní

MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, dnes jsem 22 dnů po úspěšném KET a dnes ráno jsem trochu špinila. Teď už je to v pohodě. Chtěla jsem se zeptat, jestli se to někdy v těhotenství stává. Trochu mě i pobolívá břicho. Vůbec nevím, co si mám o tom myslet.

#krvácení na začátku těhotenství #embryotransfer - potíže po něm #potíže po ET

Dobrý den.
Špinění (= slabé krvácení) se v časném těhotenství občas objevuje. Může jít o potenciální problém, ale také nemusí. Stejné je to s pobolíváním v podbřišku. Rozhodně doporučuji, abyste se spojila se svým lékařem. Bude třeba vyloučit především mimoděložní těhotenství a potvrdit správný vývoj gravidity. Šance, že bude vše v pořádku, je ale opravdu velká.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,
Ráda bych se zeptala zda je možné ovlivnit nárůst děložní sliznice. Mam za sebou 2 zamkla těhotenství. Následovně revize dělohy, bohužel vzhledem k opakovaným reziduim proběhla kyretáž/revize 4x. Je to již 1.5 roku od posledního zákroku. Od té doby slabší menses. Nízká děložní sliznice 3,5-5mm. V listopadu neúspěšně IVF při výšce sliznice 5.8 mm. Poté příprava na nativní cyklus od 9. dne výška sliznice 5.4mm nasazen estrofem 2mg 2-0-2. Bohužel 14 den sliznice 4.5mm. KET odloženo. Nyní od prvního dne cyklu estrofem 2-2-2, sliznice opět 4.8mm 14. Den nasazený estrahexal náplasti 100mg. Sliznice 5,5 mm max. Přidán i clexane na ředění krve. Má otázka zní můžou pomoci takto vysoké dávky estrogenu? Případně jiné doporučení?

#děložní sliznice - nízká

Dobrý den.

Vyšší dávky estrogenů mohou pomoci. Osobně doporučuji podávat je po několik měsíců např. v kombinaci s Norethisteronem coby přípravu než přistoupím k plánu samotného KETu.

A dovolím si připomenout jednu podstatnou věc. Dostatečná výška děložní sliznice je sice důležitá, ale ne úplně zásadní. Znám ženy, které otěhotněly při výšce 5 mm i méně. Také existuje mimoděložní těhotenství, tedy gravidita v místě, kde není žádná děložní sliznice.

MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, prosím jak dlouho se v těhotenství po IVF užívá Estrofem a jak dlouho Ultrogestan? Na základě čeho se vysazují? Odebírá se například krev pro zjištění hormonů a na základě výsledku se dávka upravuje či vysazuje? Bojím se,že když Estrofem v 9 týdnu těhotenství vysadím, že nastanou nějaké komplikace.

#Utrogestan #Estrofem #Utrogestan - vysazení po úspěšném pokusu IVF #Utrogestan

Dobrý den.

Obecně platí, že je lze vysadit v době, kdy již dostatek estrogenů a progesteronu vzniká v placentě. To nastává po 9. týdnu. Je ale možné Estrofem a Utrogestan užívat třeba i do 12. týdne, uškodit nemohou.

Stanovení hormonů z krve se neužívá.

Záleží i na tom, kdy, proč a v jaké dávce byly tyto léky nasazeny.  Váš lékař zná nejlépe situaci a jistě pro Vás doporučí správný postup.

MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kdy je vhodné nechat si udělat hormonální profil. Testuji FSH týden a vychází pozitivní, ms mám celkem nepravidelnou, 39 dní, 28 dní, 34 dní, atd. S manželem se snažíme o miminko, ale zatím neúspěšně.

#ovulační testy #průkaz ovulace #hormonální profil #hormon FSH #bazální hormonální profil

Dobrý den.

Při řešení plodnosti je vhodné vyšetřit tzv. bazální hormonální profil - odběrem krve mezi 2. a 5. dnem cyklu. Nevím, jak testujete FSH, ale v průběhu cyklu to nemá žádný význam. Nemáte na mysli ovulační testy? Při nich se stanovuje hladina hormonu LH....

MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, od mé první menstruace jsem ji měla nepravidelnou s dlouhými cykly (60 dní), následně se tento problém zastřel hormonální antikoncepcí, kterou jsem brala asi 5 let. Po jejím vysazení se menstruace opět několik měsíců nedostavila, a tak jsem musela na vyvolávací injekci. Od té doby jsem brala duphaston a následně do teď gynprodyl (od 17. dne cyklu). Nedávno jsem byla na odběrech krve na endokrinologii, kde bylo zjištěno: Opis dodatku zprávy:
S_TSH [mU/l] 2,270 | ( * ); S_T4 volný [pmol/l] 16,83 | ( * ); S_estradiol [pmol/l] <24; S_FSH [U/l] 6,7; S_LH [U/l] 28,4; S_prolaktin [mIU/l] 547 | ( )*; S_testosteron [nmol/l] 1,09 | ( * ); S_kortizol [nmol/l] 429;  
Závěr: sekundární amenorhea, krvácení ze spádu jen po aplikaci progesteronu.
- labor nyní mírná hyperprolaktinemie. Hypoestrinismus se zvýšeným LH ale normálním FSH.
- fce štítné žláty, kortizol i testosteron v normě, klinicky bez projevů hyperandrogenismu.

AMH test mi vyšel 8,390 ng/mol (59,905 pmol/l)

Co se týká prolaktinu, ten byl dva měsíce před posledními odběry v pořádku, nyní jsem pozvaná na kontrolní odběry. Je mi 31 let, sportuji. Myslíte, že bych mohla trpět PCOS? Poznal by to můj gynekolog na ultrazvuku, ať už vnitřním nebo vnějším? Nikdy mi žádná cysta objevena nebyla. Netrpím ani nadváhou či nějakým nadměrným ochlupením. Z jara bych se chtěla začít snažit o miminko, tak bych nechtěla nic podcenit a vědět jak mám nyní postupovat. Doporučil byste mi nadále užívat gynprodyl nebo požádat svého gynekologa o nějaké další testy a léčbu?

#Clostilbegyt #PCOd #PCOsy #PCOS #Dostinex #Gynprodyl

Dobrý den.

PCOS = syndrom polycystických ovárií. Syndrom je soubor příznaků. Nemusí být vždy všechny vyjádřeny. U Vás jsou přítomny tyto: vyšší AMH, vyšší hodnota LH než FSH, nepravidelná menstruace, pravděpodobně s anovulací.  Dá se tedy u Vás opravdu mluvit o PCOS.Lékař může doplnit popis vzhledu vaječníků -nejde o cystu ale o četné drobné folikuly. Je to ale jen jeden z příznaků

Než se začnete snažit o početí je Gynprodyl vhodnou léčbou. Pak bude nejspíše třeba nasadit některý lék vyvolávající ovulaci - např. Clostilbegyt

Již nyní bych zvažoval nízkou dávku léku snižujícího hladinu prolaktinu - např. Dostinex 2xtýdně 1/2 tbl

MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně následků aplikace ovitrelle. Cyklus vždy pravidelný, ovulace v pořádku. Před IUI poprvé v životě aplikována injekce ovitrelle. K ovulaci došlo ovšem v následujícím cyklu zřejmě odovuloval další folikul z toho stejného vaječníku již 8 den - na ultrazvuku prokrvácený, předtím dny plodný hlen. Standardně se vždy vaječníky střídají a ovulace je později. Na ultrazvuku byl před aplikací ovitrelle minulý měsíc vidět kromě dominantního folikulu ještě jeden menší. Máte prosím takové případy, že z důvodu vyšší hladiny hormonů po injekci je následující ovulace dříve?

#Ovitrelle

Dobrý den.

Dle mých zkušeností aplikace Ovitrelle nemá vliv na průběh dalšího cyklu.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Při UZ vyšetření bývá ve vaječnících běžně vidět více folikulů.

Ovulace nemusí probíhat střídavě z jednoho a druhého vaječníku. Není vzácností, že proběhne třeba 3x z jedné strany, pak ze strany druhé apod.

Dobrý den.Mám za sebou 2 KETy a při každém hned druhý den večer se objeví růžové krvácení, které přetrvává celou dobu,někdy více někdy méně. KET řízený estrofem a amelgen.
Minulý KET podobná situace, 2.den po transferu zašpinění,vyšla větší sraženina a bylo po všem. Čím to prosím může být?

#krvácení po ET #nidační krvácení

Dobrý den.

Jde o  neobvyklý průběh. O nidační krvácení se pravděpodobně nejedná. Problém nejspíše bude v děložní sliznici. Teoreticky může jít o  její chronický zánět, nedostatečnou citlivost na podávané léky apod. Zvážil bych odběr vzorku endometria na histologický rozbor v cyklu, ve kterém byste užívala stejné, léky, ovšem nebyl by transfer. Odběr bych časoval do doby, kdy se běžně krvácení objevuje. Existuje také možnost, že v ckylu  s léčbou ale bez transferu se krvácení neobjeví. Pak bych se zamýšlel nad technikou transferu

MUDr. Jan Šulc

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

Balíček vyšetření pro naše klienty v hodnotě

10 000 Kč ZDARMA

Úspěšné početí je výsledkem procesu, ve kterém mají oba partneři rovnocennou roli. Kvalitní spermie jsou stejně důležité, jako kvalitní vajíčka – přečtěte si, proč je důležité vyšetřit oba partnery se stejnou pečlivostí, nebo se rovnou objednejte.

Balíček obsahuje:

  • DNA fragmentační test
  • spermiogram
  • zamražení spermií