5 způsobů, jak podpořit partnerku v procesu asistované reprodukce | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: 5 způsobů, jak podpořit partnerku v procesu asistované reprodukce
Sdílejte článek:

5 způsobů, jak podpořit partnerku v procesu asistované reprodukce

Prochází si vaše partnerka procesem IVF a vy tápete v tom, jak ji podpořit? Nejste si jistí, co říct nebo udělat? Chcete jí pomoci, ale nevíte, odkud začít? Proto jsme si pro vás společně s odborníky z Clayo Clinic připravili 5 způsobů, které vám osvětlí, jak se vaše partnerka pravděpodobně cítí a jak jí můžete v tomto nesnadném období pomoci.

21. 1. 2024
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

 1. Ptejte se a naslouchejte

Vaše partnerka ví nejlépe, co ji v procesu asistované reprodukce podpoří. Nebojte se s ní tedy otevřeně komunikovat a ptát se, co pro ni můžete udělat. Naslouchejte pocitům, které s vámi sdílí a dejte jí najevo, že se na vás může vždycky spolehnout. Vytvoříte tak ve vztahu potřebný pocit jistoty a předejdete zbytečnému stresu, který může být jedním z důvodů, proč na svůj malý zázrak stále ještě čekáte.

2. Vyhledejte odborníka 

Pokud vidíte, že je vaše partnerka psychicky vyčerpaná a situace vám již přerůstá přes hlavu, obraťte se na odborníka. Psychoterapeutický odborník vám pomůže pochopit proces, kterým si právě se svou partnerkou procházíte, a představí vám potřebné nástroje pro řešení emocionálnímu stresu, který léčbu neplodnosti často doprovází.

Společně s gynekology a jinými specialisty se tedy i psychoterapeut stává dalším opěrným pilířem, ze kterého můžete v tomto náročném období čerpat potřebnou podporu. Můžete si zvolit buď formu párové či individuální terapie. Párová terapie vám pomůže zlepšit komunikaci a pochopení. Individuální terapie nabídne bezpečný prostor a vyslechnutí. Nebojte se kontaktovat svoji IVF koordinátorku a požádat o doporučení. Jistě společnými silami najdete odborníka, který vám pomůže do vztahu navrátit ztracený klid a rovnováhu.

3. Nabídněte pomocnou ruku

Proces umělého oplodnění není vyčerpávající pouze po psychické stránce, ale i po té fyzické. Ženy, které podstupují IVF, obvykle zažívají řadu fyzických neduhů, jako jsou hormonální výkyvy, nevolnost, únava nebo bolesti břicha. Je tedy možné, že i vaše partnerka se poslední dobou necítí ve své kůži. Buďte jí tedy k ruce. Můžete jí například pomoci s vařením, úklidem nebo péčí o děti.

4. Rozhodujte se spolu

 Proces umělého oplodnění je záležitostí celého páru. Nenechávejte tedy všechnu zodpovědnost na partnerce. Angažujte se v rozhodnutích, před kterými vaše partnerka stojí, a pomozte jí zvážit různé možnosti. Buďte také připraveni na přijímání kompromisů. Možná nebude snadné najít zlatou střední cestu, ale i tak se o to pokuste. Není totiž nic horšího než nechat svoji drahou polovičku na holičkách. Je možné, že dojde k narušení vzájemné důvěry. Buďte tedy laskaví a hledejte nejlepší možná řešení pro vás oba. 

5. Ukažte svou podporu

Nenechávejte si hřejivá slova podpory pro sebe, ale bez ostychu je sdílejte s vaší partnerkou. Řekněte jí, jak moc ji milujete a že jste na ni hrdý. Ukažte svůj vděk a potěšte ji drobnými radostmi. Kupte jí oblíbené květiny, pozvěte ji na dobrou večeři nebo uspořádejte drobný večírek s přáteli. Dodejte jí odvahu a tvořte pro ni i vaši společnou budoucí rodinu milující atmosféru domova.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!