7 důvodů, proč ještě nejste těhotná. Příčinou může být stres i špatné načasování | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: 7 důvodů, proč ještě nejste těhotná. Příčinou může být stres i špatné načasování
Sdílejte článek:

7 důvodů, proč ještě nejste těhotná. Příčinou může být stres i špatné načasování

Toužíte po miminku, snažíte se s partnerem o početí už několik měsíců, ale těhotenský test stále neukazuje vytoužené dvě čárky? Problémů, které komplikují cestu k založení vlastní rodiny může být mnoho. Přečtěte si sedm nejčastějších důvodů, proč stále nejste těhotná. Mnohdy se jedná o banální problémy, které vyřešíte sama, s těmi složitějšími vám dokážeme pomoct u nás v Clayo clinic. 

2. 10. 2023
  |  
7 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

VĚK
Cesta k vlastní rodině je s přibývajícím věkem stále komplikovanější. Pokud je vám víc než pětatřicet let, není neobvyklé, že vaše pokusy o početí nejsou okamžitě úspěšné. Pravděpodobnost přirozeného početí totiž s věkem strmě klesá. Zatímco kolem třiadvacátého roku života je šance na přirozené početí při každém styku zhruba 25 procent, ve 36 letech už je to jen 15 procent, ve 39 letech pak dokonce pouhých 8 procent. „Pokud se ženě po třicítce nepodaří do roka otěhotnět, je na čase zvážit návštěvu specializovaného centra. Už jen při první konzultaci a vyšetření dokážeme mnohdy odhalit důvod, proč se páru nedaří založit rodinu,” říká zakladatel Clayo Clinic a špičkový embryolog Daniel Hlinka. 

STRES

Shon v práci, neshody v partnerském vztahu nebo finanční problémy. To vše může mít negativní vliv na snahy o otěhotnění. Společným jmenovatelem je v takovém případě stres. Ve stresu totiž tělo produkuje víc adrenalinu a kortizolu, což jsou hormony, které početí aktivně brání. Ne nadarmo se tedy říká, že pokud chce pár založit rodinu, je nejdůležitější zůstat v klidu a stresové situace ze svého života vynechat. „Ne nadarmo páry jezdí na dovolenou, aby tam počali potomka. Daleko od starostí a všedního života stres vyprchá, organismus se hodí do pohody a z dovolené už se tak žena vrací těhotná,” připomíná Daniel Hlinka.

NEZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Kvalitní strava a zdravý životní styl hrají v reprodukčním zdraví velmi důležitou roli. Za obtížemi s otěhotněním tak může stát například nadměrná konzumace alkoholu, nedostatek pohybu, nedostatek spánku, nadváha nebo naopak podváha. Než se začnete snažit o založení rodiny, zkuste proto upravit své stravovací návyky, dostatečně spěte a pokuste se dostat co nejblíže své ideální váze. Zdravá strava, pravidelný pohyb a dostatek spánku mohou zvýšit vaše šance na otěhotnění.

ŠPATNĚ NAČASOVANÝ STYK

„Možná to bude znít banálně, ale mnoho párů s plodností problém vůbec nemá. Jen špatně načasuje nechráněný styk,” poznamenává Daniel Hlinka. Podle tabulek mívá žena ovulaci, kdy je pravděpodobnost otěhotnění nejvyšší, zhruba uprostřed menstruačního cyklu. „Lidské tělo ale není stroj, tabulky hop v zásadě nezajímají. Ovulace se může opozdit, přijít dřív, nebo se nemusí objevit vůbec,” upozorňuje zakladatel Clayo clinic. Užitečným pomocníkem jsou v takovém případě ovulační testy, které nejvhodnější okamžik pro početí umí odhalit. Často ale stačí, aby ženy pečlivě pozorovaly své tělo a poslouchaly signály, kterými se ovulace ohlašuje.

LÉKY

Dlouhodobé užívání některých léků může mít negativní vliv na plodnost u žen i mužů. Pokud plánujete založení rodiny, zkonzultujte proto se svým lékařem, zda léky, které pravidelně užíváte, nemohou ovlivnit vaše reprodukční schopnosti, nebo nemohou mít negativní vliv na vývoj dítěte v případě, že otěhotníte.

NEMOCI

Endometrióza a polycystické vaječníky (PCOS). To jsou dvě poruchy, které ženám  komplikují snahy o otěhotnění. Zatímco endometrióza může způsobit zjizvení vaječníků, případně neprůchodnost vejcovodů, PCOS je hormonální porucha, která způsobuje nepravidelnost menstruačního cyklu a vymizení ovulace.

NEKVALITNÍ SPERMA 

Příčiny neplodnosti nejsou zdaleka jen na straně žen. Nízký počet spermií, jejich nedostatečná pohyblivost nebo špatná kvalita může být důvodem, proč se otěhotnění stále nedaří. „Nekvalitní sperma neznamená, že muž nebude nikdy mít vlastní potomky. Jedná se většinou o problém, který díky moderním metodám asistované reprodukce umíme vyřešit,” uklidňuje Daniel Hlinka.



Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!