Social freezing aneb Odložené mateřství bez rizika | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Social freezing aneb Odložené mateřství bez rizika
Sdílejte článek:

Social freezing aneb Odložené mateřství bez rizika

Mladé ženy v současné době musí čelit mnoha výzvám. Jednou z nich je rozhodnutí, kdy založit rodinu a stát se matkou. S každým dalším rokem života, se však plodnost postupně snižuje, což může v ženách vyvolávat stres a nejistotu ohledně otěhotnění. Právě pro ně je určený social freezing. 

2. 10. 2023
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Jedná se o relativně novou metodu zamražení vajíček, která se stává stále populárnější. Ale o co přesně jde? „Social freezing je metoda zamražení vajíček, která se provádí preventivně. To znamená, že ji mohou využít i zdravé ženy, které momentálně nemají pro zmražení vajíček žádný zdravotní důvod. Tato metoda jim umožňuje odložit mateřství na pozdější dobu, aniž by musely čelit rizikům spojeným s poklesem plodnosti, který s postupujícím věkem přichází,” vysvětluje vedoucí lékařka kliniky pro léčbu neplodnosti Clayo clinic Radka Jarošová. 

Právě z toho důvodu je nejvhodnější zamrazit vajíčka mladých žen, ideálně ve věku 25 až 35 let. V této fázi mají ženy obvykle největší množství zdravých vajíček. „Čím déle žena čeká, tím méně vajíček má k dispozici. Po jejich rozmrazení a oplodnění se navíc zvyšuje riziko problémů s vývojem embrya,” doplňuje lékařka. 

Kdo jsou tedy typické kandidátky pro social freezing? Podle Radky Jarošové jde především o ženy, které si budují kariéru a nechtějí zakládat rodinu hned po ukončení vysoké školy. „Tyto ženy si uvědomují, že jednou rodinu chtít budou, ale teď chtějí ještě chvíli počkat. A zároveň mít jistotu, že až budou připravené, nebude jim v otěhotnění stát nic v cestě,” popisuje Radka Jarošová. 

Mnohdy se ale stane, že ačkoliv si ženy v mladém věku nechají zamrazit vajíčka, v budoucnu je vůbec nepotřebují. „Jistota toho, že mají plán B v případě, že se přirozené otěhotnění nepodaří, některým ženám velmi pomůže a otěhotní i ve vyšším věku bez pomoci lékařů. Psychika je pro otěhotnění velmi důležitá,” myslí si vedoucí lékařka z Clayo clinic. 

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!