5 přírodních způsobů, jak podpořit plodnost | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: 5 přírodních způsobů, jak podpořit plodnost
Sdílejte článek:

5 přírodních způsobů, jak podpořit plodnost

Plánujete miminko nebo se o něj už nějakou dobu snažíte? Příčin, proč se vám nedaří otěhotnět, může být celá řada, dobrou zprávou ale je, že část množství překážek je možné řešit neinvazivně a přírodní cestou.

23. 10. 2023
  |  
10 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Životní styl jako základ ke zdravému otěhotnění

Jakmile začnete uvažovat o miminku, měla byste se vy (i váš partner) zamyslet nad svým životním stylem a začít omezovat vše, co může těhotenství škodit. Řeč je zejména o pravidelném kouření a pití alkoholu. Cigarety i alkohol totiž zhoršují reprodukční zdraví u žen a mužů. Kromě této nezdravé dvojice může za obtížemi stát také nevyvážená strava, podvýživa nebo naopak nadváha. Zamyslete proto také nad jídelníčkem. Dáváte svému tělu vše potřebné? Nezapomínejte zařazovat dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, nebo například ryb. Omezovat byste měla naopak těžká a příliš slaná jídla, fast food nebo červené a tučné maso a sladkosti. To však neznamená, že si nic z toho nemůžete jednou za čas dopřát. Nemá smysl se přehnaně trápit a odpírat si za každou cenu věci, které vám dělají radost. Jak se říká - všeho s mírou. Rozhodně ale nezapomínejte svému tělu dopřát dostatek kvalitního spánku.

Pohybem k hormonální rovnováze 

Pravidelný pohyb prospívá nejen vaší fyzické kondici, ale přispívá k celkovému zdraví, hormonální rovnováze a psychické pohodě. V případě, že máte sedavé zaměstnání to platí dvojnásob. Zařaďte proto pravidelné procházky na čerstvém vzduchu, jógu, nebo jiný oblíbený sport. I zde ale platí všeho s mírou, nadměrné cvičení bývá někdy spojeno s narušením ženského cyklu.  

Za ideální cvičení pro ženy, které se snaží otěhotnět je považována například hormonální jóga, která působí pozitivně na ženskou psychiku, ale dokáže také přirozeně stabilizovat hladinu hormonů v těle. Hormonální jógová terapie spočívá v plynulém cvičení speciální sestavy. Jednotlivé cviky na sebe navazují tak, aby stimulovaly a prokrvovaly všechny důležité orgány a posilovaly pánevní dno. Při cvičení navíc dochází k přímé masáži a stimulaci hormonálních žláz (štítná žláza, nadledvinky nebo například vaječníky), které jsou zásadní pro tvorbu ženských hormonů. Cvičení zabere asi 30 minut a důležitá je především pravidelnost – minimálně by měla být hormonální sestava cvičena 3x týdně. Výhodou je, že sestava se nemusí obměňovat. Jakmile se ji naučíte, můžete jógu cvičit z pohodlí domova. 

Zázračné bylinky a vitamíny 

Přestože je váš jídelníček pestrý a vyvážený,, je velmi těžké z potravin získat vše potřebné. Nebojte se proto sáhnout po přírodních doplňcích stravy, které jsou určené na podporu plodnosti.  „Zásadním vitaminem pro zdravé a přirozené otěhotnění a také vývoj plodu je kyselina listová, kterou by měla žena užívat i několik měsíců před samotnou snahou o miminko,” vysvětluje Dr. Radka Jarošová z Clayo Clinic. „Důležitou roli v otěhotnění pak mohou hrát také vitamíny skupiny B. Vitamín D podporuje hormonální zdraví ženy a doporučila bych zařadit také vitamín E, který je silným antioxidantem a je přínosný jak pro muže, tak pro ženy,“ dodává lékařka. 

Mezi zázračné bylinky se řadí kontryhel, který je už od nepaměti používaný při léčbě řady ženských problémů: od zánětů až po léčbu neplodnosti. Tato léčivá bylina pomáhá srovnávat ženský cyklus, zmírňuje menstruační bolesti. Kontryhel díky svým účinným látkám posiluje ženské pohlavní oragány a je proto vhodný také jako prevence proti potratům.

Kopřiva pro muže i ženy.  Kopřiva prospívá zdraví, má antioxidační účinky, a u mužů udržuje sílu a potenci. Semena kopřivy jsou navíc bohatá na vitamín E.

Další bylinkou, která má blahodárné účinky, je třezalka. Třezalka je užívána k léčbě celé řady problémů – díky účinné látce  hypericinu totiž podporuje prokysličení buněk a prospívá většině důležitým orgánům v těle.  Třezalka stimuluje také nervový systém a napomáhá k psychické pohodě. V neposlední řadě je vhodná také pro léčbu řady gynekologických problémů, jelikož podporuje správnou funkci ženských orgánů a pomáhá harmonizovat hladinu hormonů. 

Bylinek pro podporu plodnosti je ale opravdu velké množství, řadí se sem například také hluchavka, andělika čínská ale například i česnek. Vždy je ale lepší užívání bylin a bylinných čajů konzultovat s odborníkem, který vám poradí, jaká bylinná směs bude nejlepší zrovna pro vás.

Správné načasování je zásadní 

Snažíte se delší dobu ale miminko stále nepřichází? Možná se nejedná o zdravotní problém, ale “jen” o špatné načasování pohlavního styku. „Pro někoho to může být banální, ale spousta párů stále neví, že žena může otěhotnět jen v určité fázi cyklu. Správné načasování tak hraje opravdu zásadní roli. Žena má každý měsíc přibližně 15–20 procentní šanci na otěhotnění, a to během tzv. plodných dní – tedy přibližně 3 dny před ovulací. V den ovulace je potom šance na početí nejvyšší,” vysvětluje špičkový embryolog Daniel Hlinka z Clayo Clinic.

Je proto velmi užitečné, když žena dobře zná svůj cyklus a naslouchá signálům svého těla. Dobrým pomocníkem mohou být také ovulační testy, které nejvhodnější okamžik pro početí umí odhalit. 


Vyhýbejte se stresovým situacím  

Tato rada vám možná bude připadat nesplnitelná. Bohužel se ale jedná o důležitý krok při cestě k těhotenství. Ve stresu totiž tělo produkuje víc adrenalinu a kortizolu, což jsou hormony, které početí aktivně brání. K běžnému stresu v pracovním nebo každodenním životě by se proto neměli přidávat ještě obavy ohledně úspěšného početí. 

Pokud máte pocit, že vám vše přerůstá přes hlavu, dopřejte si několik dní společné (nebo i oddělené) dovolené, nebo se věnujte činnostem, u kterých zkrátka “vypnete”.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!