5 způsobů, jak podpořit partnerku v procesu asistované reprodukce | Clayo Clinic
RU
Menu
Blog
Právě čtete: 5 způsobů, jak podpořit partnerku v procesu asistované reprodukce
Sdílejte článek:

5 způsobů, jak podpořit partnerku v procesu asistované reprodukce

Prochází si vaše partnerka procesem IVF a vy tápete v tom, jak ji podpořit? Nejste si jistí, co říct nebo udělat? Chcete jí pomoci, ale nevíte, odkud začít? Proto jsme si pro vás společně s odborníky z Clayo Clinic připravili 5 způsobů, které vám osvětlí, jak se vaše partnerka pravděpodobně cítí a jak jí můžete v tomto nesnadném období pomoci.

21. 1. 2024
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

 1. Ptejte se a naslouchejte

Vaše partnerka ví nejlépe, co ji v procesu asistované reprodukce podpoří. Nebojte se s ní tedy otevřeně komunikovat a ptát se, co pro ni můžete udělat. Naslouchejte pocitům, které s vámi sdílí a dejte jí najevo, že se na vás může vždycky spolehnout. Vytvoříte tak ve vztahu potřebný pocit jistoty a předejdete zbytečnému stresu, který může být jedním z důvodů, proč na svůj malý zázrak stále ještě čekáte.

2. Vyhledejte odborníka 

Pokud vidíte, že je vaše partnerka psychicky vyčerpaná a situace vám již přerůstá přes hlavu, obraťte se na odborníka. Psychoterapeutický odborník vám pomůže pochopit proces, kterým si právě se svou partnerkou procházíte, a představí vám potřebné nástroje pro řešení emocionálnímu stresu, který léčbu neplodnosti často doprovází.

Společně s gynekology a jinými specialisty se tedy i psychoterapeut stává dalším opěrným pilířem, ze kterého můžete v tomto náročném období čerpat potřebnou podporu. Můžete si zvolit buď formu párové či individuální terapie. Párová terapie vám pomůže zlepšit komunikaci a pochopení. Individuální terapie nabídne bezpečný prostor a vyslechnutí. Nebojte se kontaktovat svoji IVF koordinátorku a požádat o doporučení. Jistě společnými silami najdete odborníka, který vám pomůže do vztahu navrátit ztracený klid a rovnováhu.

3. Nabídněte pomocnou ruku

Proces umělého oplodnění není vyčerpávající pouze po psychické stránce, ale i po té fyzické. Ženy, které podstupují IVF, obvykle zažívají řadu fyzických neduhů, jako jsou hormonální výkyvy, nevolnost, únava nebo bolesti břicha. Je tedy možné, že i vaše partnerka se poslední dobou necítí ve své kůži. Buďte jí tedy k ruce. Můžete jí například pomoci s vařením, úklidem nebo péčí o děti.

4. Rozhodujte se spolu

 Proces umělého oplodnění je záležitostí celého páru. Nenechávejte tedy všechnu zodpovědnost na partnerce. Angažujte se v rozhodnutích, před kterými vaše partnerka stojí, a pomozte jí zvážit různé možnosti. Buďte také připraveni na přijímání kompromisů. Možná nebude snadné najít zlatou střední cestu, ale i tak se o to pokuste. Není totiž nic horšího než nechat svoji drahou polovičku na holičkách. Je možné, že dojde k narušení vzájemné důvěry. Buďte tedy laskaví a hledejte nejlepší možná řešení pro vás oba. 

5. Ukažte svou podporu

Nenechávejte si hřejivá slova podpory pro sebe, ale bez ostychu je sdílejte s vaší partnerkou. Řekněte jí, jak moc ji milujete a že jste na ni hrdý. Ukažte svůj vděk a potěšte ji drobnými radostmi. Kupte jí oblíbené květiny, pozvěte ji na dobrou večeři nebo uspořádejte drobný večírek s přáteli. Dodejte jí odvahu a tvořte pro ni i vaši společnou budoucí rodinu milující atmosféru domova.

Další články

Clayo Clinic
Хотите узнать больше? Мы здесь для вас.

Хотите узнать больше? Мы здесь для вас.

Как мы будем к Вам обращаться
Clayo Clinic
Дополнительно
Clayo Clinic
Дополнительно
Какая процедура ЭКО вас интересует?
Или вы можете задать нам любой вопрос:
Clayo Clinic
Все коммуникации шифруются по протоколу SSL и регулируются правилами Защита персональных данных (GDPR)
Отправить форму

Посетите нас

У нас есть контракты с компаниями медицинского страхования в Чешской Республике

Сертификаты, партнеры и аудиторы