Nový trend: starší žena, mladší muž | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Nový trend: starší žena, mladší muž
Sdílejte článek:

Nový trend: starší žena, mladší muž

V posledních letech zaznamenávají IVF kliniky zajímavý trend: mezi klienty se stále častěji objevují páry, kde je žena starší než její muž. Tento trend otevírá řadu otázek ohledně plodnosti, biologických hodin a moderního vnímání partnerských vztahů. Zároveň však vybízí ke zkoumání nových metod, které mohou plodnost ve vyšším věku zachovávat.

7. 5. 2024
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Ještě na počátku milénia bylo naprosto běžné, že ženy rodily své první dítě ještě před třicítkou. V dnešní době je však všechno jinak. Ženy jsou emancipovanější a svobodnější. Častěji se zaměřují na budování kariéry, osobní rozvoj či cestování a odkládají tak mateřství na druhou kolej. “Od roku 2019 se počet klientek, které na naši kliniku dorazí s mladším partnerem zvýšil u žen nad 40 let přibližně o 30 %. Věkový rozdíl mezi partnery se pak zpravidla pohybuje mezi pěti až sedmi lety. Pozorujeme, že budoucí rodiče jsou v takovémto vztahovém složení velice spokojení a psychicky i finančně připravení na příchod potomka,” dodává zakladatel kliniky Clayo Clinic a embryolog Dr. Daniel Hlinka. 

Proč se ženy stávají matkami později?

Jedním z důvodů, proč se ženy stávají matkami v pozdějším věku je měnící se norma životního stylu. Ženy se soustředí na kariérní růst a dosahování profesních cílů, s čímž souvisí i rostoucí trend tzv. singles. Ženy tak zůstávají déle svobodné a s výběrem budoucího tatínka svých dětí si dávají opravdu na čas. Mateřství zpravidla odsunou na pozdější dobu a často jim pak nezbyde jiná možnost, než podstoupit léčbu IVF. „U žen zhruba od 42 let jsou jedinou možností, jak zažít zkušenost z vlastního těhotenství a porodu, darovaná vajíčka, protože v tomto věku šance na otěhotnění a porod zdravého dítěte za využití vlastních vajíček bývá minimální s vysokým rizikem s raných potratů a vzniku geneticky poškozených plodů a dětí,” zdůrazňuje Daniel Hlinka. 

Darovaná vajíčka u párů často vzbuzují obavy. Podle Hlinky k tomu ale není důvod. „Studie dokázaly, že DNA dítěte ovlivňuje kromě vajíčka a spermie i žena, která plod devět měsíců těhotenství nosí pod srdcem. Výzkumy ukazují, že těhotné ženy vylučují do děložní sliznice, takzvaného endometria, látky, které mají schopnost ovlivnit geny darovaného oplodněného vajíčka. „Dítě tak má v podstatě tři rodiče - dárkyni vajíčka, otce a matku, která s ním byla těhotná,” doplňuje Hlinka.

Změny ve společnosti  

V moderní době se navíc rozmazávají i tzv. tradiční genderové role. Žena již není vnímána jako hlavní pečovatelka o děti a muž jako primární živitel rodiny. Naopak tyto genderové stereotypy mizí a partnerské role se začínají narovnávat. Není tedy žádným překvapením, že si kariérně úspěšná žena častěji najde mladšího a otevřenějšího partnera.

„Trend pozdějšího mateřství pak proniká i do oblasti péče. Například v ČR je od roku 2018 zavedena otcovská dovolená, která umožňuje novopečeným tatínkům zůstat 14 dní doma s jejich čerstvě narozeným potomkem. Taktéž se zvyšuje i procento mužů, kteří zůstávají či chtějí zůstat na tříleté rodičovské dovolené namísto svých starších a kariérně úspěšnějších partnerek,“ komentuje gynekoložka a IVF specialistka Clayo Clinic MUDr. Radka Jarošová.

Trend starších žen a mladších mužů ukazuje, že současný svět zásadně proměňuje dosavadní vnímání konceptů partnerství a rodičovství. Společenský posun, technologický pokrok a progresivní metody asistované reprodukce otevírají párům nové možnosti a poskytují ženám větší kontrolu nad jejich reprodukčním životem.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři