5 tipů, jak zvládnout léčbu neplodnosti a nezbláznit se | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: 5 tipů, jak zvládnout léčbu neplodnosti a nezbláznit se
Sdílejte článek:

5 tipů, jak zvládnout léčbu neplodnosti a nezbláznit se

Dvě čárky se opakovaně neukazují, finanční prostředky jsou omezené a udržovat nadhled v době, kdy vaše biologické hodiny tikají jak o život se zdá nemožné? Ne každý proces léčby neplodnosti musí být vyčerpávající a psychicky náročný, ale jak se říká, štěstí přeje připraveným. Proto vám přinášíme 5 tipů, jak zvládnout IVF i bez zbytečného stresu a úzkosti.

13. 11. 2023
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Informujte se a nebojte se ptát

U nás v Clayo clinic věříme, že pro psychickou pohodu obou partnerů je nesmírně důležité se ptát a dostávat uspokojivé odpovědi na otázky, které během procesu umělého oplodnění vyvstávají. Mějte tedy na paměti, že žádný dotaz není hloupý nebo zbytečný a otevřeně komunikujte se svým lékařem i osobní koordinátorkou. Čím více totiž budete o asistované reprodukci vědět, tím lépe se dokážete připravit nejen na celý proces, ale i na budoucí rodičovství. 

Angažujte se oba

Neplodnost není pouze záležitostí ženy. Podle statistik je příčina komplikací s otěhotněním stejně tak často na straně muže jako na straně ženy. Myslete tedy na to, že je důležité, aby se v procesu umělého oplodnění angažovali oba partneři rovnocenně. Proberte s partnerem či partnerkou své obavy, finanční možnosti i rodičovská očekávání. Posílíte tak ve vztahu vzájemnou důvěru, která je pro psychickou pohodu obou partnerů klíčová. 

Buďte pozitivní

I přes to, že nelze dopředu garantovat úspěch IVF léčby, myslete pozitivně. Každý den si dopřejte chvíli času pro vizualizaci. Představte si sami sebe, jak procházíte celým procesem plní naděje a reálných očekávání. Soustřeďte se na malá vítězství a neklaďte na sebe příliš vysoké nároky.

Pěstujte intimitu a blízkost 

Léčba neplodnosti je náročným a bouřlivým životním obdobím. To se promítá i do partnerských vztahů, o které je v tomto čase třeba náležitě pečovat. Soustřeďte se především na budování hloubky, intimity a vzájemné podpory. Mluvte se svým partnerem, dopřejte si každý týden společnou aktivitu, která vás těší, a nebojte se ani spontánního sexu, pokud vám ho váš lékař nezakázal.

Dýchejte a relaxujte

Naučte se dýchat pomalu a zhluboka. Pokud u vás IVF léčba vyvolává stres a pocity úzkosti, nadechněte se zhluboka nosem a pomalu vydechujte ústy. Tato základní dechová technika uvolní vaše tělo a pomůže vám vrátit se do přítomnosti. V uvolněném ženském těle pak navíc může snadněji dojít k toužebnému otěhotnění.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!