Spermiogram: Co ukáže a proč se ze špatných výsledků není potřeba hroutit? | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Spermiogram: Co ukáže a proč se ze špatných výsledků není potřeba hroutit?
Sdílejte článek:

Spermiogram: Co ukáže a proč se ze špatných výsledků není potřeba hroutit?

Už nějakou dobu se s partnerkou pokoušíte založit rodinu a vytoužené dvě čárky na těhotenském testu stále nikde? Možná je na čase podstoupit vyšetření spermiogramem, které ukáže přibližný počet a kvalitu vašich spermií. Spermiogram vám pomůže zjistit, jaké jsou vaše šance na početí a poodhalí, jaké kroky vás na cestě za malým zázrakem čekají. Pojďte společně s námi toto téma prozkoumat a zjistit, co všechno vám vyšetření spermiogramem může prozradit. 

22. 11. 2023
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Šance na početí

V první řadě se díky spermiogramu dozvíte, jaké jsou vaše aktuální šance na spontánní početí vlastního potomka. Vyšetření vám pomůže zjistit, zda je v ejakulátu obsažené dostatečné množství pohyblivých životaschopných spermií, takzvaných normozoospermií, které jsou základním předpokladem pro úspěšné založení rodiny přirozeným způsobem. Pokud jste ve svém spermiogramu našel diagnózu normozoospermie, nemusíte již na nic čekat a můžete se směle začít o miminko pokoušet. Pokud je výsledek vašeho spermiogramu v pořádku, ale i přes to se vám počít nedaří, kontaktujte vašeho ošetřujícího lékaře a domluvte se s ním na dalším postupu.

Ukazatel zdravého životního stylu

Na kvalitu vašich spermií působí mnoho faktorů a většinu z nich nedokážete nijak ovlivnit. Nejvýznamnějším faktorem, na kterém ale zapracovat můžete, je vaše životospráva. Ideální prevencí pro zachování dobrého spermiogramu je dodržování zásad tzv. zdravého životního stylu. Dopřejte si více pohybu, méně stresu a pestrou stravu obohacenou o Omega-3 mastné kyseliny, které mají na kvalitu spermií velice pozitivní dopad. Odborníci také doporučují omezit kouření a konzumaci alkoholu či jiných omamných látek.

Mějte také na paměti, že spermie pro svůj vývoj potřebují o několik stupňů méně, než jaká je teplota lidského těla. Zahřívání varlat v úzkých džínách s počítačem na klíně či na vyhřívaném sedadle automobilu kvalitě vašich spermií tedy rozhodně neprospívá. 

Možná neplodnost

Abnormální výsledky spermiogramu mohou naznačovat neplodnost. Nemusíte se ale hned bát nejhoršího, diagnóza rozhodně není jednoznačná a výsledky spermiogramu můžou být špatné pouze přechodně. Způsobit je může například  cukrovka, hormonální nerovnováha nebo infekce. V případě abnormálních výsledků vám váš ošetřující lékař doporučí další vyšetření, která pomohou určit přesnou příčinu toho, proč není výsledek spermiogramu takový, jaký by měl být, a nastavit případnou léčbu. 

Výzkumy ukazují, že kvalita spermií napříč populací obecně klesá a mužský faktor se v současné době podílí na neplodnosti párů přibližně v polovině případů. Je tedy vhodné si nechat vyšetřit spermie preventivně již v mladším věku, a to alespoň dvakrát po sobě s odstupem několika měsíců. V případě zhoršující se kvality spermií je pak možné podstoupit social freezing, tedy zmražení spermií pro budoucí použití. Social freezing vaše pohlavní buňky uchová pro případné odložené rodičovství a početí vlastního potomka v pozdějším věku.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!