Rizika spojená s asistovanou reprodukcí jsou minimální, přesto bychom je neměli podceňovat | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Rizika spojená s asistovanou reprodukcí jsou minimální, přesto bychom je neměli podceňovat
Sdílejte článek:

Rizika spojená s asistovanou reprodukcí jsou minimální, přesto bychom je neměli podceňovat

Každý lékařský zákrok, ať už preventivní nebo léčebný, vyvolává otázku, jaká jsou jeho rizika. Pokud stojíte před rozhodnutím, zda podstoupit léčbu neplodnosti, jistě si podobné otázky pokládáte také. Přestože jsou rizika umělého oplodnění minimální, je velmi důležité, aby o nich pacientky i jejich partneři věděli.

3. 11. 2023
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Špatná nebo neúplná diagnóza

Základem terapie, vedoucí k úspěšnému početí (ať už vzniklé přirozenou cestou či tou naši asistovanou) je pečlivé zhodnocení potřebných informací, týkajících se zdravotního stavu obou partnerů a stanovení diagnózy. Příčin neplodnosti může být více a řada z nich je řešitelná konzervativními metodami, jako je například úprava menstruačního cyklu, vyvolání ovulace nebo inseminace. Porucha početí je komplexní záležitostí a někdy stačí také jen „jednoduchá“ rada nebo změna, třeba úprava životního stylu. Správné určení diagnózy je důležité nejen pro volbu léčby a tím i zvýšení pravděpodobnosti otěhotnění, ale také pro minimalizaci rizik, které s léčbou souvisí.

Hyperstimulační syndrom – OHSS

Jedním ze specifických rizik spojených s IVF je hyperstimulační syndrom, neboli OHHS. Jedná se o reakci vaječníků na hormonální stimulaci, která se provádí jako příprava na umělé oplodnění kvůli podpoře růstu a dozrávání vajíček ve vaječnících. 

V každém vaječníku dozrává více než 1 folikul (může jich být třeba i 20) a každý z nich má před odběrem velikost kolem 20 mm. Vaječník tak několikrát zvětší svůj objem. Při OHSS pak dochází k výraznému zvětšení vaječníků. 

Z tohoto důvodu doporučujeme ženám při stimulaci omezit fyzickou aktivitu a pohlavní styk, protože hrozí riziko otočení vaječníku kolem své osy a omezení průtoku krve vaječníkem. Tato komplikace je velmi bolestivá, jde o tzv. náhlou příhodu břišní. Žena proto poměrně rychle vyhledá pohotovost, kde je nutné provést laparoskopickou detorzi. Riziko toho, že by kvůli zanedbání mohl nastat nějaký zásadnější problém a žena by mohla o vaječník přijít, je proto velmi malé.  

Hyperstimulace se také projevuje především bolestmi v podbřišku a nevolností, což vyvolává pocit nepohodlí. Pokud pacientka problém podcení, může se její stav zhoršit a může dojít až k selhání jater a ledvin. Právě proto v Clayo Clinic dbáme na to, aby byly pacientky dostatečně poučené a v případě potíží měly k dispozici lékaře. 

Přestože se OHSS řadí mezi velmi nepříjemnou komplikaci, díky prostředkům moderní medicíny je možné projevy OHSS snižovat. „Velmi důležité je především pacientku o všem informovat a pečlivě vše vysvětlovat, což je nezbytnou součástí individuální péče léčeného páru,” vysvětluje vedoucí lékařka z IVF centra Clayo Clinic Radka Jarošová.

Spontánní (samovolné) potraty 

Každé těhotenství je také spojováno s rizikem samovolného potratu. K tomu dochází jak při spontánním otěhotnění, tak i v graviditě, vzniklé po IVF (asi kolem 20 % všech těhotenství). Nejčastější příčinou bývá genetická změna u embrya, u kterého se nachází chybný počet nebo chybná struktura chromozomů. Příroda sama formou časného potratu zabraňuje narození dítěte s genetickou vadou. Pokud ale žena potrácí opakovaně, pak je nutná konzultace v centru asistované reprodukce a odhalit příčinu.

Mimoděložní těhotenství 

Přestože jsou embrya vkládána přímo do dutiny děložní, i tak mohou migrovat do vejcovodů a tam se i uhnízdit. „Pravděpodobnost vzniku této komplikace je přibližně stejná jako při přirozeném otěhotnění a zvyšuje se především u žen, které mají poškozené vejcovody. „Pokud je ultrazvukově viditelná patologie vejcovodů v podobě hydrosalpingů nebo máme na ně podezření, pokud se ženě nedaří po opakovaných embryotransferech těhotnět, pak je třeba nezbytně nutné průchodnost vyšetřit a v případě potvrzení patologie vejcovod/vejcovody odstranit,“ vysvětluje Dr. Jarošová.

Stres

Nedílnou součástí léčby neplodnosti jsou bohužel také dopady na psychiku páru. Většina párů ještě před samotnou léčbou prožívají určitou frustraci z neúspěšných snah o miminko přirozenou cestou. Samotný proces léčby je velmi komplexní a odvíjí se od konkrétního případu – bohužel žádná klinika nezaručí úspěšnost na první pokus a páry si během celé léčby musí být vzájemně oporou.  „Sami jsme si s manželkou procesem umělého oplodnění prošli, proto dobře víme, jak náročný proces to pro pacientky a jejich blízké může být. Snažíme se jim proto nabídnout veškerý komfort a přistupujeme k nim přátelsky a citlivě. Po celou dobu léčby je jim k dispozici zkušená koordinátorka, na kterou se mohou obrátit s jakýmkoliv dotazem,” vyzdvihl Daniel Hlinka.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!