5 tipů, jak zvládnout léčbu neplodnosti a nezbláznit se | Clayo Clinic
EN
Menu
Blog
Now you read: 5 tipů, jak zvládnout léčbu neplodnosti a nezbláznit se
Share the article:

5 tipů, jak zvládnout léčbu neplodnosti a nezbláznit se

Dvě čárky se opakovaně neukazují, finanční prostředky jsou omezené a udržovat nadhled v době, kdy vaše biologické hodiny tikají jak o život se zdá nemožné? Ne každý proces léčby neplodnosti musí být vyčerpávající a psychicky náročný, ale jak se říká, štěstí přeje připraveným. Proto vám přinášíme 5 tipů, jak zvládnout IVF i bez zbytečného stresu a úzkosti.

13. 11. 2023
  |  
5 minutes of reading
  |  
Share the article:

Informujte se a nebojte se ptát

U nás v Clayo clinic věříme, že pro psychickou pohodu obou partnerů je nesmírně důležité se ptát a dostávat uspokojivé odpovědi na otázky, které během procesu umělého oplodnění vyvstávají. Mějte tedy na paměti, že žádný dotaz není hloupý nebo zbytečný a otevřeně komunikujte se svým lékařem i osobní koordinátorkou. Čím více totiž budete o asistované reprodukci vědět, tím lépe se dokážete připravit nejen na celý proces, ale i na budoucí rodičovství. 

Angažujte se oba

Neplodnost není pouze záležitostí ženy. Podle statistik je příčina komplikací s otěhotněním stejně tak často na straně muže jako na straně ženy. Myslete tedy na to, že je důležité, aby se v procesu umělého oplodnění angažovali oba partneři rovnocenně. Proberte s partnerem či partnerkou své obavy, finanční možnosti i rodičovská očekávání. Posílíte tak ve vztahu vzájemnou důvěru, která je pro psychickou pohodu obou partnerů klíčová. 

Buďte pozitivní

I přes to, že nelze dopředu garantovat úspěch IVF léčby, myslete pozitivně. Každý den si dopřejte chvíli času pro vizualizaci. Představte si sami sebe, jak procházíte celým procesem plní naděje a reálných očekávání. Soustřeďte se na malá vítězství a neklaďte na sebe příliš vysoké nároky.

Pěstujte intimitu a blízkost 

Léčba neplodnosti je náročným a bouřlivým životním obdobím. To se promítá i do partnerských vztahů, o které je v tomto čase třeba náležitě pečovat. Soustřeďte se především na budování hloubky, intimity a vzájemné podpory. Mluvte se svým partnerem, dopřejte si každý týden společnou aktivitu, která vás těší, a nebojte se ani spontánního sexu, pokud vám ho váš lékař nezakázal.

Dýchejte a relaxujte

Naučte se dýchat pomalu a zhluboka. Pokud u vás IVF léčba vyvolává stres a pocity úzkosti, nadechněte se zhluboka nosem a pomalu vydechujte ústy. Tato základní dechová technika uvolní vaše tělo a pomůže vám vrátit se do přítomnosti. V uvolněném ženském těle pak navíc může snadněji dojít k toužebnému otěhotnění.

Other articles

Clayo Clinic
Want to know more?We are here for you.

Want to know more?We are here for you.

How should we address you
Clayo Clinic
Optional
Clayo Clinic
Optional
What type of IVF treatment are you interested in?
Or you can ask us anything:
Clayo Clinic
All communication is encrypted using SSL and governed by the rules of personal data protection (GDPR)
Submit form

Visit us

We have contracts with health insurance companies in the Czech Republic

Certificates, partners, and auditors