4 tipy, jak překonat smutek a frustraci v období Vánoc | Klinika Clayo
SR
Menu
Blog
Sada čitate: 4 tipy, jak překonat smutek a frustraci v období Vánoc
Podelite članak:

4 tipy, jak překonat smutek a frustraci v období Vánoc

Dupačky s vánočními motivy. Roztomilé čepičky. Čekání na Ježíška. Přála byste si letos pod stromeček malý zázrak, ale zatím se nepovedlo? Frustrují vás roztomilé dětské fotky se zimní tematikou a smutníte vždy, když si pustíte film Sám doma? Nejste v tom sama! Pojďme se s předvánoční úzkostí a emocionálním splínem vypořádat společně.

7. 12. 2023
  |  
5 minuta čitanja
  |  
Podelite članak:

Vyhledejte potřebnou oporu

Ať už vás podpoří  partner, kamarádka nebo terapeut, nepodceňujte sílu kontaktu s druhými. Sdílení podporuje hloubku vztahů, která je základním pilířem vaší emocionální pohody. Pokuste se vysvětlit svým nejbližším, jaké pocity se u vás s tímto pro jiné magickým obdobím pojí. Upřímně mluvte o tom, že si přejete být matkou a chystat cukroví a dárky pro děti, ale zatím se to nedaří. Otevřenou komunikací dochází k posilování sociálních vazeb s lidmi ve vašem okolí, což pak vede ke zvýšení pocitu sounáležitosti, podpory a lásky. Třeba vás vaše okolí svým chápavým přístupem překvapí a možná dokonce zjistíte, že někdo z vašich blízkých vaše pocity sdílí. Nebojte se otevřít a vyhledejte potřebnou oporu.

Starejte se o sebe

Upřednostněte místo hádek s tchýní svůj well-being a vykročte tak směle na cestu k rodičovství. Vánoce jsou obdobím stresu z nestíhání a nesplněných očekávání okolí. Ve stresu ale vaše tělo produkuje víc takzvaných stresových hormonů, adrenalinu a kortizolu, které aktivně brání vašemu početí. Najděte si tak čas na aktivity, které vám naopak přinášejí uvolnění a radost. Kupte si něco pěkného na sebe, uvařte si kakao a vyrazte do přírody. Můžete také vyzkoušet relaxační dechové techniky nebo muzikoterapii.

Je zcela v pořádku odmítnout pozvání na návštěvu, o kterém víte, že vám místo pohody a kýženého vánočního klidu přinese jen další stres a úzkost. Stanovte si hranice a upřednostněte sebe, protože na vás záleží.

Nepodléhejte tlaku

Vánoční svátky jsou v naší kultuře zakotvené jako svátky rodinné. Může být tedy frustrující, že vaše kamarádka sdílí na sociálních sítích už třetí vánoční přání s rodinnými fotografiemi, o kterých vy zatím pouze sníte. Vytvořte si pro letošní rok seznam realistických očekávání, která vám pomohou zaměřit se na vytváření smysluplných okamžiků s vašimi blízkými. To, že vy prozatím matkou nejste, neurčuje vaši hodnotu. Mějte sama se sebou soucit a upřednostněte v období Vánoc své potřeby a nenechte se rozhodit tlakem okolí.

Přiznejte si své emoce

Nesnažte se potlačit své emoce. Dovolte si cítit smutek, zklamání nebo frustraci, když se objeví. Je naprosto v pořádku nebýt pořád pozitivně naladěná, obzvlášť v ponurých zimních měsících. Emoce nejsou vždycky takové, jaké byste si přála, ale jejich uzamykání ničemu nepomůže. S největší pravděpodobností se naopak nahromadí ve vašem těle a začnou se projevovat jinými způsoby, například zvýšeným stresem, úzkostí a napětím. Dejte tedy svým emocím volný průchod a směle se rozplačte třeba i u vánočního stromečku.

Više članaka

Clayo Clinic
Želite li da saznate više? Tu smo za vas.

Želite li da saznate više? Tu smo za vas.

Kako ćemo vam se obratiti
Clayo Clinic
Opciono
Clayo Clinic
Opciono
Za koji IVF tretman ste zainteresovani?
Ili nas možete pitati bilo šta
Clayo Clinic
Sva komunikacija je šifrovana pomoću SSL-a i regulisana je pravilima Zaštita ličnih podataka (GDPR)
Pošaljite obrazac

Posetite nas

Imamo ugovore sa društvima za zdravstveno osiguranje u Češkoj

Sertifikati, partneri i revizori