4 tipy, jak překonat smutek a frustraci v období Vánoc | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: 4 tipy, jak překonat smutek a frustraci v období Vánoc
Sdílejte článek:

4 tipy, jak překonat smutek a frustraci v období Vánoc

Dupačky s vánočními motivy. Roztomilé čepičky. Čekání na Ježíška. Přála byste si letos pod stromeček malý zázrak, ale zatím se nepovedlo? Frustrují vás roztomilé dětské fotky se zimní tematikou a smutníte vždy, když si pustíte film Sám doma? Nejste v tom sama! Pojďme se s předvánoční úzkostí a emocionálním splínem vypořádat společně.

7. 12. 2023
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Vyhledejte potřebnou oporu

Ať už vás podpoří  partner, kamarádka nebo terapeut, nepodceňujte sílu kontaktu s druhými. Sdílení podporuje hloubku vztahů, která je základním pilířem vaší emocionální pohody. Pokuste se vysvětlit svým nejbližším, jaké pocity se u vás s tímto pro jiné magickým obdobím pojí. Upřímně mluvte o tom, že si přejete být matkou a chystat cukroví a dárky pro děti, ale zatím se to nedaří. Otevřenou komunikací dochází k posilování sociálních vazeb s lidmi ve vašem okolí, což pak vede ke zvýšení pocitu sounáležitosti, podpory a lásky. Třeba vás vaše okolí svým chápavým přístupem překvapí a možná dokonce zjistíte, že někdo z vašich blízkých vaše pocity sdílí. Nebojte se otevřít a vyhledejte potřebnou oporu.

Starejte se o sebe

Upřednostněte místo hádek s tchýní svůj well-being a vykročte tak směle na cestu k rodičovství. Vánoce jsou obdobím stresu z nestíhání a nesplněných očekávání okolí. Ve stresu ale vaše tělo produkuje víc takzvaných stresových hormonů, adrenalinu a kortizolu, které aktivně brání vašemu početí. Najděte si tak čas na aktivity, které vám naopak přinášejí uvolnění a radost. Kupte si něco pěkného na sebe, uvařte si kakao a vyrazte do přírody. Můžete také vyzkoušet relaxační dechové techniky nebo muzikoterapii.

Je zcela v pořádku odmítnout pozvání na návštěvu, o kterém víte, že vám místo pohody a kýženého vánočního klidu přinese jen další stres a úzkost. Stanovte si hranice a upřednostněte sebe, protože na vás záleží.

Nepodléhejte tlaku

Vánoční svátky jsou v naší kultuře zakotvené jako svátky rodinné. Může být tedy frustrující, že vaše kamarádka sdílí na sociálních sítích už třetí vánoční přání s rodinnými fotografiemi, o kterých vy zatím pouze sníte. Vytvořte si pro letošní rok seznam realistických očekávání, která vám pomohou zaměřit se na vytváření smysluplných okamžiků s vašimi blízkými. To, že vy prozatím matkou nejste, neurčuje vaši hodnotu. Mějte sama se sebou soucit a upřednostněte v období Vánoc své potřeby a nenechte se rozhodit tlakem okolí.

Přiznejte si své emoce

Nesnažte se potlačit své emoce. Dovolte si cítit smutek, zklamání nebo frustraci, když se objeví. Je naprosto v pořádku nebýt pořád pozitivně naladěná, obzvlášť v ponurých zimních měsících. Emoce nejsou vždycky takové, jaké byste si přála, ale jejich uzamykání ničemu nepomůže. S největší pravděpodobností se naopak nahromadí ve vašem těle a začnou se projevovat jinými způsoby, například zvýšeným stresem, úzkostí a napětím. Dejte tedy svým emocím volný průchod a směle se rozplačte třeba i u vánočního stromečku.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!