Jak může umělá inteligence v budoucnu pomoci s léčbou neplodnosti? | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Jak může umělá inteligence v budoucnu pomoci s léčbou neplodnosti?
Sdílejte článek:

Jak může umělá inteligence v budoucnu pomoci s léčbou neplodnosti?

Přední česko-slovenský embryolog Daniel Hlinka zakládá vlastní IVF kliniku. Pod značkou Clayo Clinic od dubna v prostorách na pražském Smíchově poskytuje kvalitní služby v oblasti reprodukční medicíny. Pod jednou střechou tak zúročí zkušenosti ze své téměř čtyřicetileté praxe i vlastní automatizovaný systém CATI (Cognitive Automation of Time-lapse Images) založený na umělé inteligenci.

21. 9. 2023
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Kvalitní péči dostanou na nové klinice pacientky díky zkušenému týmu, který pracuje s nejmodernějšími technologiemi. Do procesu umělého oplodnění na Clayo Clinic zapojí i umělou inteligenci CATI. „CATI je jedním z prvních systémů na světě a prvním v České republice, který sbírá a automaticky vyhodnocuje veškerá data sesbíraná u embrya i pacientky během léčby neplodnosti. Díky tomu dokáže vyhodnotit, jaká metoda léčby je pro danou pacientku nejvhodnější a jaké šance na otěhotnění žena má,” popsal revoluční systém jeho autor MVDr. Daniel Hlinka, PhD. 

Neinvazivní metoda diagnostiky

Umělá inteligence sleduje a posuzuje jak embryo, tak pacientku. „Zohledňuje například vitalitu a genetickou konstituci embrya, stejně jako věk matky, její anamnézu nebo reakci na léčbu,” doplnil Daniel Hlinka. Jedinečnost CATI spočívá také v tom, že se jedná o zcela neinvazivní metodu. „CATI neinvazivně doplňuje preimplantační-genetické testy. Zvyšuje tak pravděpodobnost úspěšného početí a naopak snižuje riziko spontánního potratu a možnost narození postiženého dítěte,” doplnil Daniel Hlinka.

Certifikace by měla být hotová v první polovině příštího roku, hned poté začne klinika CATI naplno využívat. Už nyní Daniel Hlinka na Clayo Clinic navazuje na své zkušenosti v oblasti umělého oplodnění, které sahají až do roku 1993, kdy se mu jako prvnímu v Česku i na Slovensku podařilo úspěšně oplodnit ženské vajíčko metodou ICSI. Po letech spolupráce s velkými reprodukčními klinikami a předními odborníky včetně otce umělého oplodnění prof. Ladislava Pilky v roce 2009 spoluzaložil kliniku Prague Fertility Centre, kde do klinické praxe jako první v České republice uvedl technologii embryo monitoringu (time-lapse system). „Využívání moderních metod je v oblasti umělého oplodnění naprosto klíčové. Jen díky tomu můžeme pacientkám přinášet stále nové možnosti léčby neplodnosti a plnit jejich sny o mateřství a rodině,” řekl majitel kliniky a embryolog Daniel Hlinka.

Moderní technologie i rodinná atmosféra

Právě na pokrokových a inovativních metodách Daniel Hlinka na nové klinice staví. Kromě time-lapse systému, kdy embryolog i pacientka může sledovat vývoj jednotlivých embryí, Clayo Clinic využívá také technologii OptimICSI k určení správného okamžiku oplodnění zralého vajíčka, která je určená především pro ženy vyššího věku (tzv. poor responders), laserem asistovanou selekci nemotilních spermií LAISS nebo metody pokročilého výběru spermií.

V přístupu k pacientkám i dárkyním Daniel Hlinka a personál kliniky čerpá z vlastních zkušeností. „Sami jsme si s manželkou procesem umělého oplodnění prošli, proto dobře víme, jak náročný proces to pro pacientky a jejich blízké může být. Snažíme se jim proto nabídnout veškerý komfort a přistupujeme k nim přátelsky a citlivě. Po celou dobu léčby je jim k dispozici zkušená koordinátorka, na kterou se mohou obrátit s jakýmkoliv dotazem,” vyzdvihl Daniel Hlinka.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři

UPOZORNĚNÍ NA ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY: 

Během státních svátků 1. a 8. května 2024 bude naše klinika otevřena POUZE pro OBJEDNANÉ pacienty.

Děkujeme za pochopení!