Social freezing aneb Odložené mateřství bez rizika | Clayo Clinic
DE
Menu
Blog
Sie lesen gerade: Social freezing aneb Odložené mateřství bez rizika
Teilen Sie den Artikel:

Social freezing aneb Odložené mateřství bez rizika

Mladé ženy v současné době musí čelit mnoha výzvám. Jednou z nich je rozhodnutí, kdy založit rodinu a stát se matkou. S každým dalším rokem života, se však plodnost postupně snižuje, což může v ženách vyvolávat stres a nejistotu ohledně otěhotnění. Právě pro ně je určený social freezing. 

2. 10. 2023
  |  
5 Leseminuten
  |  
Teilen Sie den Artikel:

Jedná se o relativně novou metodu zamražení vajíček, která se stává stále populárnější. Ale o co přesně jde? „Social freezing je metoda zamražení vajíček, která se provádí preventivně. To znamená, že ji mohou využít i zdravé ženy, které momentálně nemají pro zmražení vajíček žádný zdravotní důvod. Tato metoda jim umožňuje odložit mateřství na pozdější dobu, aniž by musely čelit rizikům spojeným s poklesem plodnosti, který s postupujícím věkem přichází,” vysvětluje vedoucí lékařka kliniky pro léčbu neplodnosti Clayo clinic Radka Jarošová. 

Právě z toho důvodu je nejvhodnější zamrazit vajíčka mladých žen, ideálně ve věku 25 až 35 let. V této fázi mají ženy obvykle největší množství zdravých vajíček. „Čím déle žena čeká, tím méně vajíček má k dispozici. Po jejich rozmrazení a oplodnění se navíc zvyšuje riziko problémů s vývojem embrya,” doplňuje lékařka. 

Kdo jsou tedy typické kandidátky pro social freezing? Podle Radky Jarošové jde především o ženy, které si budují kariéru a nechtějí zakládat rodinu hned po ukončení vysoké školy. „Tyto ženy si uvědomují, že jednou rodinu chtít budou, ale teď chtějí ještě chvíli počkat. A zároveň mít jistotu, že až budou připravené, nebude jim v otěhotnění stát nic v cestě,” popisuje Radka Jarošová. 

Mnohdy se ale stane, že ačkoliv si ženy v mladém věku nechají zamrazit vajíčka, v budoucnu je vůbec nepotřebují. „Jistota toho, že mají plán B v případě, že se přirozené otěhotnění nepodaří, některým ženám velmi pomůže a otěhotní i ve vyšším věku bez pomoci lékařů. Psychika je pro otěhotnění velmi důležitá,” myslí si vedoucí lékařka z Clayo clinic. 

Weitere Artikel

Clayo Clinic
Möchten Sie mehr erfahren? Unser IVF Team ist für Sie da.

Möchten Sie mehr erfahren? Unser IVF Team ist für Sie da.

Wie wir Sie ansprechen werden
Clayo Clinic
Optional
Clayo Clinic
Optional
Für welche IVF Behandlung interessieren Sie sich?
Gerne beantworten wir auch jede Ihre andere Frage:
Clayo Clinic
Die gesamte Kommunikation ist über SSL-Verschlüsselung gesichert und ist regelbasiert. Datenschutz (DSGVO)
Formular absenden

Besuchen Sie uns

Wir haben Verträge mit Krankenkassen in Tschechien.

Zertifikate, Partner und Auditoren